A mozi megszűnésének valós veszélye

     A filmipar állandóan fejlődik, hiszen a műszaki haladást, az új technológiák térhódítását nem lehet megállítani. Napjainkban a filmgyártás minden idők legnagyobb fellendülésének lehetünk a szemtanúi. Ehhez számos tényező hozzájárul, melyek közül talán az egyik leglényegesebb, hogy a hagyományos 35 mm-es celluloid filmszalag előállítása egyre drágább, ezért már nem kifizetődő, így ez a technológia tulajdonképpen a megszűnés küszöbén áll. A mozi digitalizációja azt jelenti, hogy a 35 mm-es vetítőgépeket fokozatosan felváltják a digitális filmvetítők.

 A jövő a 3D-s vetítésé.

     A következő tényező, mely újabb, komoly változásokat hozott a filmvetítés minőségében, a 3D-s vetítési technológia. Ez egy olyan vetítési mód, melynek során egy speciális, aktív vagy passzív szemüveggel három dimenzióban látjuk a képet, miközben olyan érzésünk van, mintha mi magunk is a történet részesei lennénk. A 3D-s vetítés a dolby surround 7.1-es technológia által nyújtott térbeli hangzással együtt egy eddig nem érzékelt vizuális élményben részesíti a nézőt. Az említett tényezők nagy mértékben befolyásolták a filmipar bevételeit, s emiatt a filmtársaságok aránytalanul kezdték előtérbe helyezni a  3D-s technológiát. A digitális 3D-s filmek gyorsan bővülő választéka visszacsalogatta a nézőket a mozikba, természetesen csak azokba, melyek rendelkeztek az említett filmvetítési technológiával. A digitalizáció bevezetése mellett viszont még két másik fontos tényező is szólt. Az egyik az ún. világpremier lehetősége, amikor a digitális filmet ugyanazon a napon és ugyanabban az időpontban nézhetik az egész világon, tehát akár Galántán is. A másik a „kalózmásolatok” gyártásának és interneten való terjesztésének a megakadályozása. Gyakran előfordult ugyanis, hogy egy-egy premierfilmet a nézők hamarabb meg tudtak nézni a világhálón, mint a moziban, ez pedig többmiliárdos bevételkiesést jelentett a filmgyáraknak. Mindezen felsorolt tényezők a digitális vetítésre való átállás mellett szóltak, mivel így minimálisra csökkenthetők ezek a nem kívánatos, negatív tényezők.

S hogy történt mindez a galántai moziban?

     2011 végén a galántai városi képviselők tudatosították a mozi digitalizációjának szükségszerűségét (amiért köszönet illeti őket), és egy nagyon komoly összeget, 120 ezer eurót, hagytak jóvá a projekt megvalósítására. Akkor még bizonyára nem is sejtették, mekkora jelentőséggel bír majd a digitalizáció a mozi látogatottsága szempontjából. Az akkor már lassan, de biztosan a megszűnés küszöbén álló filmszínház teljesen új arculatot kapott. A digitalizációs folyamat két szakaszban zajlott:

1. szakasz (2012. szeptember – október) -  2D

Az elavult audio berendezéseket korszerűekre cserélték: 

 1. a régi hangprocesszort Dolby CP750 típusú digitális processzorra
 2. az elavult hangsugárzó rendszert JBL rendszerre (elülső és surround hangszórók, valamint mélynyomó (subwoofer)
 3. 3 db Crown típusú (Crown DSi4000, Crown DSi1000 és Crown DSi2000) erősítő
 4. Crown DSi8M 8 csatornás monitor rendszer
 5. a hálózati kábelrendszer és jelvezetékek RACK rendszerre való cseréje
 6. a moziterem 400 méteres kábelrendszerének teljes cseréje
 7. RACK szekrény beszerzése és a hangtechnika beállítása
   

A 2D digitális vetítési technológia a következőket tartalmazza: 

 1. DCI szabványú Christie 1,2 DLP típusú digitális vetítő + motorizált objektív állvány
 2. 3 kW teljesítményű CDXL-30 vetítő lámpa
 3. Zoom Lens 1,8 – 3:1 objektív
 4. alternatív kapcsoló AV scaler PRO - VGA. DVI, HDMI, RCA audio, SPDIF, 7.1 DSUB analóg
 5. Állítható vetítőállvány a projektorhoz
 6. 3 TB kapacitású DCI – Dolby DSS 200-3 mozi szerver
 7. a távoli rendszerfelügyelet támogatásához szükséges multimediális számítógép teljes felszereléssel (képernyő, egér, billentyűzet)
 8. Smart UPS 1500 VA tápegység a finomelektronikai eszközökhöz
 9. szatelit szett – full HD vevőkészülék, parabola antenna, meghajtó, kártya, DVI/HDMI kimenet, audio SPDIF/TOSLINK
 10. vetítővászon: fehér, PVC bázisú, perforált, méretei 11,4 x 5, fényerősítés: 1,8
 11. a 2D vetítőrendszer beszerelése és beállítása

Ezenkívül sor került a vetítőkabin felújítására, a vetítőgép kábelezésére, a szellőzőrendszer beszerelésére, valamint a kezelő személyzet betanítására. 

A galántai mozi történelmének első digitális filmvetítésére 2012. szeptember 28-án, pénteken, került sor. Az ingyenes vetítésen a látogatók két filmet láthattak – délután fél ötkor  a Halbalhé (SeaFood), este hét órakor pedig a Magic Mike c. filmet. Az előadásokra természetesen minden jegy elkelt.

2. szakasz (2013. január) – a 3D-s technológia elindítása

Mit tartalmaz a 3D-s vetítési rendszer? 

 1. 3D kit rendszer
 2. 328 db felnőtt és 100 db gyermek 3D szemüveg vezérlővel és teszterrel ellátva
 3. 3D szemüveg tisztító berendezés – 120 másodperces ciklus, mosási kapacitás 30 kosár

 Sor került a 3D-s vetítési rendszer beszerelésére, beállítására, és a kezelő személyzet betanítására.

Az első 3D-s vetítésre, melyszintén ingyenes volt, 2013. január 28-án este 7 órakor került sor, melynek keretében az Avatar c. filmet vetítettük le, természetesen ezúttal is teltház előtt.

A 3D-s technológia bevezetése után filmszínházunk a környék egyik legkorszerűbb kulturális intézményévé vált, mely csúcsminőségű hang- és képtechnológiát, premierfilmeket, magyar szinkronos filmeket és természetesen 3D-s vetítéseket kínál.

Az a tény, hogy már az első, ingyenes vetítés iránt is hatalmas volt az érdeklődés és minden jegy elkelt, arra engedett következtetni, hogy nagy lehetőségek rejlenek a beruházásban. Az elkövetkező néhány hónap folyamán egyértelművé vált, hogy ezzel a lépéssel a mozi a város legsikeresebb és leglátogatottabb intézményévé válik. A digitális filmvetítés kezdete óta a havi látogatottság egyetlen alkalommal sem csökkent ezer nézőszám alá, a bevétel pedig a sikeresebbnek számító hónapokban meghaladta a 12 ezer eurót is. Elsősorban a magyar szinkronos filmek örvendnek nagy népszerűségnek, melyek idecsalogatják a környező települések nézőit is. A 3D-s mesefilmek, a kasszasikert elért akciófilmek és a horrorfilmek szintén közkedveltek. Az ún. rétegfilmeknek és a nívós, igényes európai filmeknek úgyszintén megvan a maga kialakult nézőközönsége. Az elmúlt évek során közkedveltté váltak az olyan filmfesztiválok is, mint pl. az „Expedíciós kamera” vagy a „Snow film fest”.

Ki kell emelnünk a Samsung vállalattal való kiváló együttműködést. A vállalat alkalmazottai „Triple Star” néven saját filmklubot alapítottak, s a mozi rendszeres látogatói közé tartoznak. Jelenleg a klubnaktöbb mint 150 tagja van. A 2013-as év egyik legnagyobb eseménye mozink történelmében a Hobbit-trilógia következő epizódjának, A hobbit – Smaug pusztasága c. film világpremierje volt. A hatalmas nézőszám mellett egy másik kedves esemény is társult ehhez a naphoz, mégpedig az, hogy a mozi köszönthette

20 000-ik látogatóját.

     2013. december 14-én átlépte a galántai mozi kapuját a húszezredik látogató. Ezen tényt nem hagyhattuk figyelmen kívül, s a szerencsés néző ingyenes bérletjegyet kapott a 2014-es év valamennyi filmvetítésére. Gratulálunk.